top of page

Home

Beschikbaarheid

& tarieven

Foto's

Ysbrand

Vaarvakantie

Friesland

Vaarroutes

Friesland

Over ons 

Contact

20200807_082913.jpg

Elfstedenroute (231 km)

Maak een rondje langs de Elfsteden en ontdek de vele bezienswaardigheden van Fryslân. Of de Elfstedentocht ’s winters geschaatst kan worden is ieder jaar weer afwachten. Maar zeker is dat hij nu te varen is. Van begin tot eind. Dankzij het werk aan de Noordelijke Elfstedenvaarroute kun je sinds de zomer 2013 met een Doerak (doorvaarthoogte van 2.40 m) onder alle bruggen op deze route doorvaren. Een aantrekkelijke route, vol met bezienswaardigheden. Ontdek de Friese steden!

Vanuit de Galamadammen kan je ervoor kiezen om naar Stavoren te varen en vanuit daar de route op te pakken. Een andere optie is direct naar Hindeloopen te varen en op het eind van de route, eind van een week varen, nog op en neer naar Stavoren. De route brengt je door heel Friesland, maar is vooral geschikt voor ervaren schippers. Misschien is het verstandig om de boot dan twee weken te huren, dan kun je onderweg wat langer op mooie plekjes blijven hangen.

 

Leeuwarden

De hoofdstad van Friesland, dankzij de grachten en grachtenpanden ook wel klein Amsterdam genoemd. De culturele hoofdstad van Europa in 2018. Leeuwarden, Liwwadden, Leewadden, Ljouwert, Luwt, Lintwarde: een mooie stad met prachtig centrum omringd door de Prinsengracht waar je prima kan overnachten.  

 

Sneek

Sneek, of zoals een Fries het zegt: Snits, is een echte waterstad. Centraal gelegen in het merengebied, Is er veel te doen rondom de watersport, maar ook voor cultuur, gezelligheid en leuke eettentjes ben je in Sneek aan het juiste adres. 

Sneek staat bekend om de Sneekweek, De Waterpoort én Weduwe Joustra. Aan het Kleinzand staat een bijzonder pand. Daar begon in 1864 Anjenette Joustra met het maken van onder andere Beerenburg met het receptuur en de kruiden van haar overleden man, Hendrik Beerenburg. Ze liet de kruiden trekken in jenever of brandewijn en de drank werd al snel ‘Beerenburg’ genoemd. Destijds werd het gebruikt als medicijn. Nu, meer dan 150 jaar later, maakt haar achter-, achter-, achterkleindochter nog steeds haar Beerenburg met de kruiden van Hendrik Beerenburg. 

De Waterpoort in Sneek is misschien wel het meest bekende icoon van de stad. Dit stenen bouwwerk kenmerkt zich door de twee achtkantige torens.De poort diende om de toegang over water naar de stad af te sluiten.  Sinds 1613 dient de Waterpoort alleen nog als sierpoort en heeft ze geen militaire verdedigingsfunctie meer. Sterker nog, met de doerak kan je er ongeveer naast liggen zonder te hoeven duiken voor bommen en granaten.

IJlst

IJlst is een kleine stad en heeft ongeveer 3.200 inwoners. De stad was altijd erg bekend om zijn scheepsbouw en handelspositie. Friese doorlopers en prachtig houten speelgoed werd gemaakt bij Nooitgedagt, nu nog te herkennen door de schoorsteen midden in de stad. Een klein maar prachtig plaatsje waar je mooi doorheen maar nóg mooier omheen kunt wandelen. 

 

Sloten

Welkom in de kleinste van de elf steden: Sloten. Vroeger was het stadje van enorm strategisch belang, omdat het zich in een belangrijke waterweg van Sneek naar de Zuiderzee bevond. Tegenwoordig is Sloten vooral erg in trek bij watersporters, dagtoeristen en mensen die in een rustige woonomgeving willen wonen. De binnenstad is heerlijk knus en er zijn veel oude, prachtige woonhuizen te vinden. Een prachtig vestingstadje, zeker de mooite waard om doorheen te wandelen.

Stavoren

Het vrouwtje van Stavoren: “Zomin deze ring nooit uit de zee terugkeert, zomin zal ik tot de bedelstaf vervallen.” Een prachtige sage over verwend gedrag en boetedoening.
Stavoren, dé Ijselmeerstad. Het is namelijk aan maar liefst drie kanten ingesloten door het IJsselmeer. Staveren was vroeger de officiële naam en de stad was de allereerste Nederlandse gemeenschap die stadsrechten verkreeg.

 

Hindeloopen

De Hindelooper taal is iets waar de sprekers misschien nog wel trotsen op zijn dan de gemiddelde Fries op hun eigen Friese taal, het is een uniek accent. Dit accent behoudt de Middeleeuwse klinkers en heeft daardoor een heel eigen klank. Hindeloopen was vroeger een stad die leefde van wat de natuur bood. Ze leefden van de visserij, de haven en de verkoop van jenever en wol… Een prachtig stadje omringd door het IJsselmeer. 

Workum

Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gildebaren tot natuurwaarden. Een wandeling door het oude centrum is een attractie op zichzelf. Maar ook de natuur rondom het stadje is zeker de moeite waard. Je kunt prachtige natuurwandelingen en fietstochten maken langs de Friese IJsselmeerkust of door de kleine dorpjes en gehuchtjes in de omgeving.

Bolsward

De oude binnenstad van Bolsward is prachtig om te zien. De grachtjes, het stadhuis en de enorm bekende distilleerderij van Sonnema Beerenburg zitten in de stad. In Bolsward zijn ook ontzettend veel monumenten en historische gebouwen te vinden. Zoals het schitterende voormalige Weeshuis Hid Herohiem en natuurlijk De Broerekerk. Bijna te veel om op te noemen!

Harlingen

Ouwe Seun! Een groet die je in Harlingen op straat vaak zal horen. Harlingers zijn gezellige lawaaimakers waar toeristen zich snel op hun gemak bij voelen. Een wandeling via de Noorder- naar de Zuiderhaven en langs de ‘postboot’ (zoals de Harlingers de veerboot nog steeds noemen) weer terug. Om bij het Noordeke op het terras te eindigen met een biertje en een visje erbij. 

Franeker

Tijdens de laatste twee elfstedentochten werd Franeker wereldberoemd door het Elfstedenbruggetje waar de ‘Sterrekiekers’ met hun trommels en trompetten de menigte gek maakten. Wil je nu sterren kijken ga dan naar het wereldberoemde Planetarium, handmatig aangelegd door Eise Eijzinga. Indrukwekkend mooi.

Dokkum

De beroemde stad Dokkum, waar Bonifatius in 754 zijn waterloo vond. In 1298 was deze voormalige handelsstad de vierde plaats die de Friese stadsrechten kreeg. Van de rijke historie is tegenwoordig nog veel terug te zien. Met maar liefst 140 rijksmonumenten staat de historische binnenstad nog altijd trots overeind. Dat zie je terug in de prachtige bolwerken én de oude fabriek waar de echte Beerenburg vandaan komt.

 

 

Home

Beschikbaarheid

& tarieven

Foto's

Ysbrand

Vaarvakantie

Friesland

Vaarroutes

Friesland

Over ons 

Contact

Elfstedenroute - Sneek
Elfstdenroute Leeuwarden
Elfstedenroutee - Bolsward
Elfstederoute -ijlst
Elfstedenroute - Sloten
Elfstedenroute - Stavoren
Elfstedenroute - Hindeloopen
Elfstedenroute - workum
Elfstederoute - Harlingen
Elfstedenroute - franeker
Elfstedenroute - Dokkum
20200803_054133.jpg

Vaarroutes door Friesland

Rondje Sudwest

De vaarroute gaat over de Friese meren en over kleine vaarten waarvan de Wymerts tussen Bolsward en IJlst, met zijn rietkragen en kleine dorpjes en bruggen, een van de mooiste is van Friesland. Vanuit Galemadammen lig je direct naast de route en kan je die in een aantal dagen varen. De route biedt bij uitstek kans om het overnachten in de natuur te combineren met een gezellig verblijf in een van de dorpjes of Friese Elf steden waar je onderweg langs komt. 

Doerak 850 huren - vaarvakantie - vaarroutes friesland

SKS-vaarroute

Ervaar de nostalgie van de SKS-kampioenschapstour en maak kennis met de SKS-dorpen, steden en streken met hun eigen charme én gastvrijheid. Deze route leidt je langs gezellige dorpen en steden. En ook langs Terherne. Hét dorp van Sytze en Hylke van de Kameleon. Op de eilanden bij Terherne kunnen de kinderen ravotten en op onderzoek uitgaan. Gelukkig heb je een douche aan boord...die is wel nodig na een dagje Kameleondorp. 

Het is een uitgebreide route met veel bezienswaardigheden onderweg. Heb geen haast onderweg, je kan altijd terugkomen om de route af te maken. 

Doerak 850 huren - vaarvakantie - vaarroutes friesland

Elfstedenroute

Vanuit Galamadammen kan je ervoor kiezen direct naar Stavoren te varen en vanuit daar de route op te pakken. Een andere optie is direct naar Hindeloopen te varen en op het eind van de route, eind van een week varen, nog op en neer naar Stavoren. 

De route brengt je door heel Friesland, maar is vooral geschikt voor ervaren schippers. Misschien is het verstandig om de boot dan twee weken te huren, dan kan je onderweg wat langer op mooie plekjes blijven hangen. 

Doerak 850 huren - vaarvakantie - vaarroutes friesland

Unieke aanlegplaatsen

Wist je dat er in Friesland talloze gratis aanlegplaatsen midden in de natuur zijn? Deze worden je gratis aangeboden door de Marrekrite. Zij zijn je gastheer in het buitengebied en onderhouden de aanlegplaatsen, zodat deze er mooi en netjes bij liggen. Voor de service die Marrekrite biedt, verwachten ze bijna niets terug. Alleen dat je je als een ‘goede gast’ gedraagt. Zo zijn er wel 300 locaties aan vrije aanlegplaatsen midden in de natuur. Zo geniet je van de Friese wateren, de rust én van de natuur. Met een volle drinkwatertank in de Doerak kun je een aantal nachten achter elkaar in de natuur verblijven.

Doerak 850 huren - vaarvakantie - vaarroutes friesland

Friesland met kinderen

Ook met kinderen aan boord kun je een heerlijke tocht maken. Op het avonturen eiland in kameleondorp Terherne kunnen de kinderen de hele dag buiten spelen en vies worden. Of beleef de Vikingroute in het Scheepvaartmuseum in Sneek. Staatsbosbeheer heeft een aantal wandelroutes door de natuur uitgezet, korter dan 4 kilometer, die prima te doen zijn met kinderen.

Doerak 850 huren - vaarvakantie - vaarroutes friesland

De fiets mee!

Onze Doerak heeft een heuse trekhaak achterop! Ook wij knipperden even met onze ogen toen we dat voor het eerst zagen, maar de verklaring lag heel erg voor de hand: We kunnen een fietsendrager aanbieden! Op die manier neem je je eigen fietsen mee aan boord, zonder ook maar iets van ruimte en comfort in te leveren! 

Doerak 850 huren - vaarvakantie - vaarroutes friesland

Home

Beschikbaarheid

& tarieven

Foto's

Ysbrand

Vaarvakantie

Friesland

Vaarroutes

Friesland

Over ons 

Contact

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page