top of page

Home

Beschikbaarheid

& tarieven

Foto's

Ysbrand

Vaarvakantie

Friesland

Vaarroutes

Friesland

Over ons 

Contact

Vaarvakantie in Friesland

Vaarvakantie in Friesland

Friesland is prachtig. Waar in Nederland kun je nog in de vrije natuur overnachten? Wildkamperen met alle comfort aan boord? De afwisseling tussen overnachten in een dorpshaven en in de stilte buitenaf maakt varen in Friesland écht uniek. 

Voor het besturen van onze Doerak heb je geen vaarbewijs nodig. Als je weinig vaarervaring hebt is het wel aan te raden om een vaarinstructie te boeken. Ook krijg je van ons van tevoren de belangrijkste tips, trucs en regels toegestuurd zodat je zorgeloos en ontspannen aan je vaarvakantie kunt beginnen.

Je hoeft nergens een ligplaats te reserveren, de meeste passantenhavens hebben voldoende ruimte. Je zoekt een plekje en meld je vervolgens bij de Havenmeester. Het is in het hoogseizoen wel aan te raden om niet pas aan het einde van de middag een plekje te zoeken, dan zou het kunnen dat er geen ruimte meer is. Maar geen nood! Dankzij de lage doorvaarthoogte en diepgang van de Doerak en alle gemakken en comfort aan boord kun je prima "wildkamperen" en overnachten op de mooiste plekjes buitenuit. Juist de afwisseling tussen het overnachten in de gezellige havens van bijvoorbeeld Sneek, Grou of Langweer en slapen in de natuur onder de sterrenhemel op de Alde Feanen, het Heegermeer of tussen de koeien bij IJlst. Dat maakt maakt varen in Friesland echt bijzonder.

 

Marrekrite is je gastheer in het buitengebied. Zij onderhouden de aanlegplaatsen, zodat deze er mooi en netjes bij liggen. Gras maaien, recreatieafval ophalen en de controle van de voorzieningen, dat is wat ze op dagelijkse basis doen. Voor de service die Marrekrite biedt, verwachten ze bijna niets terug. Alleen dat je je als een goede gast gedraagt. 

 

Dankzij het vaargemak van de Doerak is elke haven in Friese dorpen of een van de 11 steden goed bereikbaar. Met walstroom en vers water bereid je de boot weer voor op een volgende locatie buitenaf. Voor sommige havens kan je vooraf een ligplaats reserveren. Bij de meeste havens kan je zelf een plek zoeken en meld je, nadat je rustig aan hebt gelegd, de boot bij de Havenmeester. De gemiddelde overnachting in een Friese haven kost 1 á 2 euro per meter per nacht. De doerak is 8,5 meter lang dus reken maar uit. Op de website van de Friese Havens staan (bijna) alle havens vermeld, inclusief telefoonnummers, mocht je toch even de drukte willen checken.  

 

Met de app VaarkaartenNederland kan je eenvoudig de waterkaart van Friesland op een tablet downloaden. Uiteraard hebben we ook fysieke kaarten aan boord. Het voordeel van de app is dat je routes op maat kunt plannen. Zo voorkom je onderweg problemen met te lage bruggen of te smalle slootjes. 

 

Om het nog makkelijker te maken kunnen we ook een aantal routes adviseren, op de website www.friesland.nl zijn nog veel meer vaarroutes, tips en inspiratie voor een vaarvakantie in Friesland te vinden.

20200803_054133.jpg

Vaarroutes

SKS-vaarroute

Ervaar de nostalgie van de SKS-kampioenschapstour en maak kennis met de SKS-dorpen, steden en streken met hun eigen charme én gastvrijheid. Deze route leidt je langs gezellige dorpen en steden. En ook langs Terherne. Hét dorp van Sytze en Hylke van de Kameleon. Op de eilanden bij Terherne kunnen de kinderen ravotten en op onderzoek uitgaan. Gelukkig heb je een douche aan boord...die is wel nodig na een dagje Kameleondorp. 

Het is een uitgebreide route met veel bezienswaardigheden onderweg. Heb geen haast onderweg, je kan altijd terugkomen om de route af te maken. 

Doerak 850 huren - vaarvakantie - vaarroutes friesland

Elfstedenroute

Vanuit Galamadammen kan je ervoor kiezen direct naar Stavoren te varen en vanuit daar de route op te pakken. Een andere optie is direct naar Hindeloopen te varen en op het eind van de route, eind van een week varen, nog op en neer naar Stavoren. 

De route brengt je door heel Friesland, maar is vooral geschikt voor ervaren schippers. Misschien is het verstandig om de boot dan twee weken te huren, dan kan je onderweg wat langer op mooie plekjes blijven hangen. 

Doerak 850 huren - vaarvakantie - vaarroutes friesland

Unieke aanlegplaatsen

Wist je dat er in Friesland talloze gratis aanlegplaatsen midden in de natuur zijn? Deze worden je gratis aangeboden door de Marrekrite. Zij zijn je gastheer in het buitengebied en onderhouden de aanlegplaatsen, zodat deze er mooi en netjes bij liggen. Voor de service die Marrekrite biedt, verwachten ze bijna niets terug. Alleen dat je je als een ‘goede gast’ gedraagt. Zo zijn er wel 300 locaties aan vrije aanlegplaatsen midden in de natuur. Zo geniet je van de Friese wateren, de rust én van de natuur. Met een volle drinkwatertank in de Doerak kun je een aantal nachten achter elkaar in de natuur verblijven.

Doerak 850 huren - vaarvakantie - vaarroutes friesland

Friesland met kinderen

Ook met kinderen aan boord kun je een heerlijke tocht maken. Op het avonturen eiland in kameleondorp Terherne kunnen de kinderen de hele dag buiten spelen en vies worden. Of beleef de Vikingroute in het Scheepvaartmuseum in Sneek. Staatsbosbeheer heeft een aantal wandelroutes door de natuur uitgezet, korter dan 4 kilometer, die prima te doen zijn met kinderen.

Doerak 850 huren - vaarvakantie - vaarroutes friesland

De fiets mee!

Onze Doerak heeft een heuse trekhaak achterop! Ook wij knipperden even met onze ogen toen we dat voor het eerst zagen, maar de verklaring lag heel erg voor de hand: We kunnen een fietsendrager aanbieden! Op die manier neem je je eigen fietsen mee aan boord, zonder ook maar iets van ruimte en comfort in te leveren! 

Doerak 850 huren - vaarvakantie - vaarroutes friesland

Rondje Sudwest

De vaarroute gaat over de Friese meren en over kleine vaarten waarvan de Wymerts tussen Bolsward en IJlst, met zijn rietkragen en kleine dorpjes en bruggen, een van de mooiste is van Friesland. Vanuit Galemadammen lig je direct naast de route en kan je die in een aantal dagen varen. De route biedt bij uitstek kans om het overnachten in de natuur te combineren met een gezellig verblijf in een van de dorpjes of Friese Elf steden waar je onderweg langs komt. 

Home

Beschikbaarheid

& tarieven

Foto's

Ysbrand

Vaarvakantie

Friesland

Vaarroutes

Friesland

Over ons 

Contact

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page